Eerste Rij

Een vondelkenner, Reijer, begint woest vanuit de zaal de spelers en de makers van de voorstelling ter verantwoording te roepen omdat er zo respectloos wordt omgesprongen met de tekst van Vondel. Rafaël staat hem te woord.

De eetkamer van in het slot van de familie van Amstel. BADELOCH zit te slapen naast een tafel die helemaal gedekt is voor een kerstdiner. RAFAEL komt als de vermoorde Machteld spookachtig op.

Wind en Sneeuw. Een modderige dijk. Vosmeer ligt met een rietpol op zijn hoofd verborgen te bibberen. Er komen soldaten voorbij hollen, van rechts naar links. Ze doen nogal overdreven alsof ze heel erg bang zijn. Als zij voorbij zijn steekt Vosmeer zijn hoofd op. Een tweede troep soldaten komt voorbij, weer met gilletjes en overdreven angstig, Vosmeer duikt snel weg tot ze voorbij zijn. Dan steekt hij zijn hoofd weer op en fluistert.

Opening van het stuk. Het publiek komt binnen. De Engel Rafaël verwelkomt hen, terwijl ze een plaatsje zoeken. Rafael zegt iedereen ontspannen gedag. Ze spreekt in rijm maar dat valt als het goed is niet meteen op. Schubert 's 'Ave Maria' is te horen.