De Schrijver

Gijs van Amstel werd geschreven door Willem de Vlam - toneelschrijver en webbouwer. Ik heb iets meer dan 10 jaar theater gemaakt met mijn toneelgroep Opium voor het Volk. Opium maakte voorstellingen die in theaters door heel Nederland te zien waren en die mensen meestal te pruimen vonden. Ik heb daarna nog een paar stukken in opdracht geschreven, tot ik het welletjes vond en digitale dingetjes ging bouwen.

Als je geïnteresseerd bent in de rest van mijn werk kun je dat trouwens hier vinden.

To-do lijstje

Gijs van Amstel stond nog op mijn lijstje. Ik speel al heel lang met de gedachte een bewerking van de Gijsbrecht te maken, maar ik ben er nooit aan begonnen omdat ik geen goede reden zag waarom ik dat zou doen. Dat klinkt misschien gek, maar het heeft niets te maken met luiheid of zoiets. Het gaat erom dat mijn enige motivatie om ermee aan de slag te gaan was, dat het me leuk leek om de versvorm eens te proberen. Dat is niet voldoende.

Gratis schrijfles: Als je iets gaat schrijven van meer dan een paar pagina's lengte, dan moet je heel helder voor ogen hebben waar je het over wil hebben en waarom. Als je dat niet scherp hebt wordt je tekst gegarandeerd een onsamenhangend zootje.

Pas in 2019 begreep ik dat mijn Gijsbrecht als jeugdtheatertekst een zinnig project was. Ik zag een stuk voor me dat niet alleen Vondel's tekst opnieuw berijmde, maar ook iets zei over Vondel zelf, en over de oorspronkelijke Gijsbrecht, en over de status ervan en over toneelschrijven. Ik zag opeens een reden om het te doen.

Voorlopig de laatste

Misschien dat ik het ooit nog op mijn heupen krijg, maar Gijs van Amstel is voorlopig mijn laatste stuk. Ik weet niet of er zoiets bestaat als een voorlopige zwanenzang, maar dit is er zo een. Ik vond het inspirerend om te schrijven voor jeugdtheater - voor een zaal vol hoofden waarbinnen de gedachtenroutines nog niet helemaal gecalcificeerd zijn. Ook deed het me goed om eens te schrijven in een vorm en stijl die totaal anders was dan de rest van mijn werk - in rijmende verzen. Toch ga ik me voorlopig even toeleggen op mijn andere beroep. Niet toevallig draait het daar ook om interacties. Ik blijf benieuwd hoe het weer verder gaat. Wie weet krijg ik het nog eens op mijn heupen.